tisdag 22 september 2009

Antioxidanter

Fredrik Paulún höll ett föredrag om antioxidanter. Det var väldigt intressant. Det här är bra källor till antioxidanter:

grönsaker (tipsade om morot, gärna med skalet på, riven i köttfärssåsen, spenat, och grönkål! och ärtor, tomat)
frukt och bär (granatäpple är bättre än citron... ju mer färg desto bättre. blåbär.)
baljväxter (konserverade svarta bönor är jättebra antioxidantmässigt. är man ute efter GI så är egenkokta bönor bättre än konserverade. )
fullkorn (havregryn till exempel, jättebra!)
nötter och frön (koka havregrynsgröt med linfrön, smaksätt med ett par katrinplommon och du har en antioxidantbomb!)
rotfrukter (oj, här skulle det stå morot)
kaffe, te, rödvin (ett glas rödvin räcker, sen börjar de negativa effekterna av alkoholen ta över, snabbkaffepulver är förkastligt, men bryggkaffe eller espresso spelar ingen roll, grönt te är marginellt bättre än svart te)
kryddor, örter, kakao (ta gärna en bit mörk choklad om dagen, tar man många fler blir det för mycket kalorier, ingefära, vitlök, chili och kanel är jättebra kryddor med höga halter av antioxidanter)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar